гр. Сливен 0887 253605 0888 337919  tentgroupltd@gmail.com

Полезна информация

РАЗВИТИЕ НА ТЕКСТИЛНАТА АРХИТЕКТУРА

Още в древността текстилната архитектура съществува под формата на шатри, юрти, палатки, балдахини, тенти и др. Те са изработвани от животиски кожи или тъкани. Този тип материи работят добре само на опън и не могат да се съпротивляват на огъване, натиск или срязване. Поради характерните си свойства текстилните съоръжения могат лесно да се разглобяват навиват или сгъват до много малки размери. Тяхната мобилност ги прави особено приложими за начина на живот в древността.

В края на 40-те и началото на 50-те години на 20 век текстилната архитектура търпи бурно развитие. Основен принос за това имат американският инженер У. Бърд и немският учен Ф.Отто. Построени са серия от въздухоопорни съоръжения за нуждите на америкаската армия. Големият инетерс към прилагането на такъв тип тенти води до засилване на научните изследванията в областта на текстилното строителство. Основните проблеми по които се работи са поведението на въздухоопорните и мембранно вантовите системи, подложени на въздействието на ветровото и снежното натоварване. Създадени са методи за моделиране на тентови повърхности, както и за якостното им пресмятане.

СВОЙСТВА НА ТЕНТОВИТЕ ПОВЪРХНОСТИ

Лекота, изразителност и динамичност на архитектурният образ това са специфичните свойства на нампрегнатата безмоментова мека повърхност използвана, като основен конструктивен елемент. Устойчивостта на геометричната форма на мембраната се осигурява благодарение на отрицателната гаусова кривина. Такива повърхности се наричат тентови. Формата на повърхността определя геометрията на опорният контур, условията за предварително напрягане и закрепянето и към носещата конструкция.

Изброените особености са обосбени под термина – условия на контура. Незначително изменение на тези условия води до формирането на нова повърхност с различна площ, вътрешен обем, работни усилия и устойчивост на външни въздействия. От тук следва и богатият избор на форми и оригиналността на всяко едно текстилно съоръжение. Всичко това се свързва с голяма сложност на проектните работи при определяне на началната геометрия на повърхността. Възможности и приложения.

Текстилнате сгради и слънцезащитни системи комбинират в себе си градивност и естетика с ефективно използване на материалните ресурси, бърз конструктивен период, дълъг живот, относително ниска цена и възможност за премостване на големи разстояния. Тези им свойства ги превръщат често в единственият възможен вариант за решаването на определен проблем. Текстилните съоръжения намират приложение в туристически и търговски комплекси, спортни площадки, басейни, козирки на стадиони, обществени сгради и пространствата пред тях, изложбени павилиони, паркинги, ресторанти, кафета, бензиностанции.

ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА ТЕНТИ, СЕННИЦИ И ЧАДЪРИ

Тенти - полезна информация за тентите, предлагани от Тент Груп

Тентите представляват малки навеси, прикрепени към външните стени на сградите. Обикновено те са направени от естествен или синтетичен непромокаем текстил, опънат върху лека метална или дървена рамка.Обикновено тентите се поставят над прозорци, врати или витрините на магазините по протежение на пешеходните зони. При хотелите тентите покриват голяма част от входната зона, а ресторантите използват тентите, за да покриват летните си градини.

Тентите представляват малки навеси, прикрепени към външните стени на сградите. Обикновено те са направени от естествен или синтетичен непромокаем текстил, опънат върху лека метална или дървена рамка.

Обикновено тентите се поставят над прозорци, врати или витрините на магазините по протежение на пешеходните зони. При хотелите тентите покриват голяма част от входната зона, а ресторантите използват тентите, за да покриват летните си градини.

Освен че осигуряват сянка и подслон, в случай че завали, тентите могат да се използват и с рекламна цел, ако на тях се отпечатат рекламни послания, фирмени лога и контактна информация.

При по-ветровит климат тентата може да се сгъне и да стои прибрана безопасно до стената на сградата.

Тентите са били използвани още в древността от египетската и сирийската цивилизации. Тогава с тях покривали сергиите по пазарите.

Тентите стават много популярни през 19-ти век, когато се произвеждали предимно от дърво и метал.

Днес тентите доста се различават от своите предшественици, изработват се от най-различни материали в огромно разнообразие от модели и с редица усъвършенствани системи за управление.

Видове сенници и ползите от тях

Сенниците вече са добили широка популярност в редица страни по света, включително и България. Наред с традиционните модели, се появяват и нови – изработени от текстилни тъкани, които не избеляват на слънце, с конструкции от ковано желязо и т.н. Сенниците се използват както у дома, така и за спортни площадки, хотели, заведения, търговски комплекси и др.

Най-общо сенниците се делят на два вида – стационарни и механизирани. Ето малко повече информация за тях:

  • Стационарни

    Стационарните сенници се изработват от текстилни материи, положени върху рамка, или от по-устойчиви материали. Във втория случай сенниците са по-стабилни и с по-дълъг експлоатационен живот, като освен това са доста подходящи за заведения, хотели, градини и т.н.

  • Механизирани

    Те обикновено са с чупещо се рамо и основното им предимство е, че могат да се прибират, когато няма много слънце, и да се опъват, когато клиентът прецени, а това ги прави доста практични и удобни. Механизираните сенници могат да се монтират както над прозорци, така и над по-големи площи, и осигуряват навес, който предпазва от слънце и дъжд.

Ползи

Хората, купуващи сенници, могат най-общо да се разделят в две групи – обикновени потребители, които ще използват сенника у дома, и собствениците на бизнес, които купуват сенника за своя магазин, ресторант, кафене или открит павилион. Ето и ползите от използване на сенници за дома и бизнеса:

Сенниците за дома:

  • предпазват от горещината и вредните слънчеви лъчи през летните месеци;
  • не позволяват на слънчевата топлина да прониква в дома;
  • предпазват мебелировката от избеляване;
  • превръщат градината в по-приятно място, където човек да прекарва свободното си време.

Сенниците за бизнеса:

  • преобразяват екстериора на магазина/ заведението и създават индивидуалност;
  • служат за реклама – на тях може да се сложи фирмено лого или да се изпише адрес и телефон;
  • предпазват стоката на витрината от влиянието на силните слънчеви лъчи;
  • осигуряват приятно сенчесто място за посетителите на заведението и за клиентите на магазина, особено ако в него се продават храни и напитки;
  • заради забраната за пушене в закрити пространства, сенниците осигуряват удобство за клиентите и хората от персонала, които пушат.

Изборът на подходящ сенник зависи от това как и за каква площ клиентът възнамерява да използва закупения продукт